Dirbantys užsienyje vis dažniau būstą perka skolindamiesi unijose.

Pastaruoju metu kredito unija „Mėmelio Taupomoji Kasa” sulaukia daugelio užsienyje dirbančių lietuvių klausimų, kokios yra galimybės gauti kreditą būsto pirkimui. Kaip žinia, bankai dirbantiems užsienyje kreditus išduoda nenoriai, nes vertina SODRA duomenų bazėje figūruojančias pajamas, tuo tarpu unijos vertina ne tik SODRA pajamas, bet ir uždarbį, gaunamą dirbant užsienyje. Šis straipsnis plačiau paaiškins tokių kreditų sąlygas, bei išdavimo tvarką.

Būsto paskola gali būti suteikiama būstui įsigyti, statyti, remontuoti ar įrengti.

Pagrindinės sąlygos būsto paskolai yra sekančios:

  • Finansuojama iki 85 proc. perkamo turto vertės;
  • Terminas – iki 30 metų;
  • Palūkanos – nuo 3 proc. metinių palūkanų;
  • Palūkanos – kintamos arba fiksuotos;
  • Paskolos užtikrinimo priemonė – perkamo nekilnojamo turto įkeitimas;
  • Valiuta – eurais.
1000
1

Pasirinkite pageidaujamą kredito suma, laikotarpį, paspauskite „PILDYTI“, ir gaukite asmeninį kredito pasiūlymą. Kredito įmoka gali skirtis priklausomai nuo individualių kliento finansinių parametrų. Taikoma metinė palūkanų norma – nuo 3 procentų.

TotalEur 

Trys žingsniai, kuriuos reikės jums padaryti, norint gauti būsto kreditą:
1 žingsnis. Finansinio pajėgumo įvertinimas.
  1. Asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas – skenuotas arba kopija.
  2. Darbo sutarties kopija. Jei šis dokumentas pateikiamas ne lietuvių kalba – reikia pateikti jo vertimą. Vertimo reikės tik jei paskola bus suteikiama, išankstiniam vertinimui – vertimas nėra būtinas, jei tai anglų arba rusų kalba pasirašyta sutartis.
  3. Banko sąskaitos, į kurią gaunamos pajamos, išrašas už paskutinius 12 mėn. arba už laikotarpį, kurį dirbama paskutinėje darbovietėje, tačiau ne mažiau nei 6 mėn. Paskolos išdavimo atveju – reikės patvirtinto originalo, kuris liks kredito unijos archyve.
  4. Jei pajamos gaunamos ne į banko sąskaitą pavedimu, o grynaisiais pinigais – algalapių kopijos (angl. – payslip) už paskutinius 12 mėn. arba už laikotarpį, kurį dirbama paskutinėje darbovietėje, tačiau ne mažiau nei 6 mėn.

Šie dokumentai gali būti pateikiami nuotoliniu būdu: el.paštu arba paštu.

2 žingsnis. Paskolos suteikimo galimybė.
  1. Pasirašytas sutikimas dėl asmens duomenų tvarkymo. Sutikimas pasirašomas kredito unijoje.
  2. Perkamo turto duomenų pateikimas: išrašas iš Registrų centro ir/arba skelbimas, kuriame aprašomas perkamas turtas (jei toks yra).
  3. Perkamo turto vertinimas, padarytas vieno iš nepriklausomų turto vertintojų, kurie nurodyti Unijai priimtinų turto vertintojų sąraše (sąrašas čia). Unija išskirtiniais atvejais gali neprašyti nepriklausomo turto vertinimo ataskaitos, jei prašoma paskola iki 57‘900,00 Eur ir perkamo turto VĮ Registrų centras nustatyta vidutinė rinkos vertė yra pakankama.
  4. Kredito unijos sprendimas dėl paskolos suteikimo.
  5. Gavus teigiamą atsakymą dėl paskolos – įstojimui į kredito uniją „Mėmelio taupomoji kasa“ reikalingų dokumentų pateikimas.
  6. Paskolos sutarties pasirašymas.

Dalis šių dokumentų turi būti pateikiami tik asmeniui – būsimam paskolos gavėjui atvykus į kredito uniją.

3 žingsnis. Paskolos suteikimas.
  1. Perkamo turto notarinės pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymas;
  2. Teismo leidimo įkeisti įsigytą nekilnojamą turtą gavimas (jei Jūsų šeimoje yra nepilnamečių vaikų ir šeima nėra deklaravusi kito šeimos turto Lietuvoje).
  3. Hipotekos sutarties pasirašymas;
  4. Paskolos lėšų išmokėjimas galutiniam atsiskaitymui už perkamą turtą.

Jei Jūsų darbas užsienyje yra itin intensyvus ir Jūs negalite ilgam pasilikti Lietuvoje tam, kad būtų sutvarkyti visi 3 žingsniai – 3 žingsnio dokumentai gali būti pateikti asmens, kuriam Jūs suteiktumėte notariškai patvirtintus įgaliojimus atlikti atitinkamus veiksmus.

Iškilo klausimų? Klausti vadybininko:
tel. +370 (46) 210210, el.paštas: paskola@mtk.lt